Mit jelent a CMYK kifejezés?

A CMYK színtér olyan elnyelési módszerrel előállított színkeverési modell elnevezése, amelyet a nyomdászatban használnak. A CMYK színtérben négy alapszín szerepel ezért még négyszínnyomásnak is szoktuk hívni, mivel négy alapszínt nyomtatnak a papírra. Alapszínei a következők: Cyan, azaz Cián_(szín), Magenta, azaz bíborszín, Yellow, azaz sárga és Key, fekete (kulcsszín). Ezen alapszínek apró pöttyök formájában kerülnek fel a papírra.

Mit jelent a felbontás?

Egy adott felületen tartalmazott, vagy megjeleníthető képpontok számát adja meg. Minél nagyobb a felbontás, annál több részletet tartalmaz egy kép. Mértékegysége a DPI(DOT PER INCH).

Mit jelent az RGB

Az RGB színtér egy olyan additív színmodell, ami a vörös, zöld és kék fény különböző mértékű keverésével határozza meg a különböző színeket. Az elnevezése ezen három alapszín angol megfelelőinek első betűiből ered: Red (vörös), Green (zöld), Blue (kék). Elsődlegesen elektronikai eszközök és a számítástechnika terén alkalmazzák, pl. képernyők, kijelzők, érzékelők esetén.

Mi az az Ofszet nyomtatás?

Az Ofszet nyomtatás úgynevezett síknyomtatás, vagyis a nyomólemez felületén se kiemelkedés se mélyedés nincsen.

Mi az a stancolás?

Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók. Adott formát követő kivágó kés a nyomdagépbe helyezve a papírból úgy szakítja ki a szükséges, vagy felesleges részt, mint háziasszony a pogácsát. Felhasználási terület: egyenes vonalú vágástól eltérő, speciális alakú címkék, nyomtatványok, lyukak.